Kameror för astrofoto
De flesta kameror kan till en viss gräns användas för astrofoto, men två kameratyper är särskilt väl lämpade för foto av deep-skyobjekt. Beträffande planetfoto >>>>>
Läs mer
DSLR-kameror

Denna kameratyp har flera stora fördelar. De har ofta
ganska stora sensorer som möjliggör foto av
objekt med stor ytutsträckning och med hänsyn taget till sensorns storlek, så är dom också
mycket prisvärda. Du kan dessutom använda kameran
både för astrofoto och vanligt foto. Slutligen och inte minst viktigt är att många nybörjare inom astrofoto redan äger en DSLR-kamera.
Nackdelarna med DSLR-kameror är att dom inte är kylda och därför har en relativt hög störningsnivå. Detta begränsar den praktiskt användbara exponeringstiden till runt 10 minuter. DSLR-kamerorna är alltid färgkameror, som också innebär vissa nackdelar (se nedan under rubriken ”Monokrom eller färg?)

För avancerat astrofoto rekommenderar vi en kyld CCD-kamera. Dessa kameror är tillverkade specifikt för astrofoto och är överlägsna DSLR-kameror i flera avseenden:
Kamerans sensor är
kyld, vilket resulterar i en
betydligt lägre störningsnivå. I praktiken betyder detta att du kan ta mycket
längre exponeringstider, som radikalt förbättrar
signal-till-störningsförhållandet (signal-to-noise ratio) och detta resulterar i att du kan få fram mycket
finare detaljer vid bildbehandlingen. Slutligen kan du också välja mellan en monokrom eller färgkamera, beroende på vilka krav du har.
Tyvärr är CCD-kameror betydligt dyrare än DSLR-kameror och då speciellt om du vill ha en stor sensor.
Monokrom eller färg?
De flesta CCD-kameror är tillgängliga i två verisoner, monokrom eller färg. Båda dessa typer har sina fördelar, men det är tveklöst så att den monokroma kameran är vanligare vid astrofoto.
Den monokroma kamerans fördelar
- Avsevärt känsligare än en färgkamera med samma typ av sensor. Detta beror på att varje enskild pixel på en färgkamera är försedd med ett filter, som endast släpper igenom en del av spektrat – rött, grönt eller blått ljus. Ett resultat av detta blir att endast en del av det tillgängliga ljuset når sensorn. På en monokrom kamera finns inget sådant filter.
- Du kan kontrastförstärkande filter som H-alfa, H-beta, O-III och S-II. Dessa filter gör det dessutom möjligt att fotografera i områden med avsevärda ljusföroreningar.
- Du kan fortfarande ta färgbilder genom att använda LRGB-filter. Detta kräver lite mera bildbehandling, men ger också betydligt fler möjligheter. En variant till LRGB-foto är att du du byter ut färgfiltren mot smalbandiga nebulosafilter, vilket resulterar i en konstgjord färgbild med extremt hög kontrast och en mängd av detaljer.
Fördelar med en färgkamera
- Billigare då du inte behöver använda ett filterhjul med LRGB-filter
- Snabbare och enklare bildbehandling
Vilken kamera som passar dig bäst beror på dina speciella behov och hur mycket tid du vill lägga ner på bildbehandlingen. Strävar du efter bästa möjliga resultat, då är en kyld monokrom CCD-kamera det bästa valet, men det tar också ganska lång tid att lära sig utnyttja dess fulla potential.